
Makarna Nasıl Yapılır?
En pratik yemeklerden biri gibi görünen makarnayı tadına doyulmaz bir hale getirmenin bazı püf noktaları var. Her ne kadar makarna nasıl yapılır konusu kanayan suya makarnayı atmak ve haşlanması ile birlikte eleyerek sos eklemek gibi görünse de, başlı başına bir kültür olan makarna konusunu hafife almamak ve inceliklerini masaya yatırmak gerekiyor.
Tadına doyulmayacak makarnalar pişirmek için dikkat edilmesi gerekenleri sizin için derledik.
Makarna malzemeleri
Birbirine yapışmamış, tam kıvamında pişmiş ve lezzetine doyulmayacak bir makarna pişirmek için makarna malzemeleri listesinin başında tencere seçiminin geldiğini unutmamak gerekiyor. Evde makarna pişirme sırasında herhangi bir tencereyi kullanmak yerine tercihinizi çelik ancak derin bir tencereden yana kullanın. Makarnanın miktarına göre büyüklüğünün seçilmesi gereken tencerede ölçüyü tencere içerisine koyulan suyun 3/4 ölçüde olmasına dikkat etmek gerekiyor.

Makarnayı pişirirken çok fazla su koymak yerine her 100 gr makarna için 1 bardak su eklemek yemek pişirme konusunda ehlileşmiş kişiler tarafından önerilen miktar. Ancak makarna pişirirken kullanacağınız suyun içme suyu olduğuna, tencere içerisine koyduğunuz suyun kaynar hale geldikten sonra makarnanın eklenmesi gerektiğine ve makarnayı koymadan önce iki tatlı kaşığı ölçüde tuz ve bir miktar zeytinyağı ekleyerek yapışmasını engellemenin gerektiğini de hatırlatalım.
Bir çoğumuz evde makarna nasıl pişirilir konusunda tencere seçimini makarnanın yapışmasını engellemek için teflondan yana kullanırız ancak ideal olan çelik veya granit makarna tencerelerini tercih etmektir. Makarna pişirmek için özel üretilmiş olan makarna tencerelerinin çoğunun iç haznesinde veya kapak kısmında süzgeç özelliği olup, yapışma ihtimalini de ortadan kaldıracak yapıda üretilmişlerdir. Makarna tencerenizde bir süzgeç bölümü yoksa, makarnayı süzerken süzgeç, kevgir ve pot süzgeç kapağı gibi aparatlardan faydalanabilirsiniz.

Makarna türleri
Farklı türde makarnaların farklı pişirme zamanları, farklı sosları ve farklı servis şekilleri vardır. Eğer evde makarna yapımı konusunda hevesliyseniz makarna türlerini tanımanız ve misafirlerinize servis yaparken seçtiğiniz makarnanın özelliklerine uygun bir servis yapmanız gerekir.
Fettucini makarna nasıl pişirilir?
Spagetti familyasının son üyesi olan fettucini makarna da anneannelerimizin erişte makarnasının uzun hali diyebiliriz. Özellikle evde makarna nasıl yapılır konusuna merakı olanların ilk denemelerinden biri olan fettuchini de tıpkı linguine makarna türü gibi kremalı soslar ile oldukça lezzetli hale gelen makarnalardan biri. Eğer evde kendi hamurunuz ile yapmadıysanız uzun makarna türlerinde olduğu gibi 8-10 dakika içerisinde pişen bu makarna türünü servis ederken, geniş, dibi kase formunda olan makarna tabaklarında tüm makarnayı dolayıp, ortasına sosunu dökmeyi tercih edebilirsiniz.
Spagetti makarna nasıl pişirilir?
Makarna dendiğinde akla ilk gelen türlerden biri olan spagetti İtalyan makarna türleri ailesinin en gözde üyelerinden. İnce ve uzun bir forma sahip olan spagettiyi kırmadan uzun şekilde veya ikiye bölerek daha kısa bir formda kullanabilirsiniz. Spagettinin pişme süresi 8-10 dakika olup, pişirme sırasında tencerenin kapağı kapatılmamalı ve çok fazla karıştırılmamalıdır.
Linguine makarna nasıl pişirilir?
Spagettiler suya atıldıktan sonra uzun bırakılmışlarsa bir kısmı su dışında kalacağından, metal kaşık kullanmak yerine silikon bir maşa veya makarna kepçesi ile yavaşça suyun içine teması sağlanmalıdır. Spagettilerin birbirinen tamamen ayrılması sağlanmalı, tencere içersine kalıp şeklinde bırakılmamalıdır. Spagetti için kullanılan en yaygın soslardan birinin bolonez sos olduğunu hatırlatalım.
Uzun formdaki makarna türleri ailesinin bir diğer üyesi de lingine makarna. Spagettiye benzeyen ancak biraz daha kalın formda kesilmiş olan lingine makarna da tıpkı spagetti gibi uzun şekilde veya ikiye kırılarak tüketilebilir. Ağırlıklı olarak kremalı soslar ile servis edilen bu makarna türünü pişirirken de makarna nasıl yapılır konusunda dikkat edilmesi gereken tencere seçimi, uygun miktarda kaynayan suda pişirme, bir miktar tuz ve yağ ekleme konularına dikkat edilmesi gerekiyor.
Fiyonk veya kelebek makarna nasıl pişirilir?
Diğer türden farklı olarak fiyonk veya kelebek makarnalara biraz daha nazik davranmak, pişirme sırasında çok fazla karıştırmamaya dikkat etmek önemli. Kanat kısımlarının çok pişme sonucunda kopması makarnanın formunu bozabileceğinden bu makarnayı pişirirken iyi makarna pişirmenin ipuçları arasında yer alan bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.
Narin makarna türleri arasında geçen fiyonk ve kelebek makarna pişirilmesi sırasında tencere içersindeki suyu çektirme yöntemini kullanabilirsiniz, dolayısı ile normalden bir miktar daha az su ekleyebilir, suyun çekilmesi ile birlikte pişmiş olan sosu içerisine ekleyerek tencereni kapağını kapatarak sos ve makarnanın karışması için tencereyi sallayabilirsiniz.
Makarnalarınıza tat katmak için soslara değindiğimiz yazımıza göz atmanızı öneririz.
İyi makarna pişirmenin ipuçları
Dostlarınıza ve sevdiklerinize tadına doyamayacakları bir ziyafet vermek istiyorsanız farklı türdeki makarnalardan birini veya bir kaç tanesini seçerek eşsiz bir makarna gecesi organize edebilirsiniz. Bunun için hangi türde makarna nasıl yapılır konusunda verdiğimiz bilgilerden de faydalanarak her makarna türü çin ayrı bir sos hazırlayabilir, farklı türlerin tadımını sağlayabilirsiniz.
Makarnalar çoğunlukla 10-12 dakika arasında kaynamaya ihtiyaç duysalar da, al dente olarak bilinen az pişmiş, hafif sert, ağızda dağılmayan şekilde pişirme yöntemi için 7-9 dakikanın yeterli olduğunu, makarnaların süzüldükten sonra yıkanmaması gerektiğini, süzgeçten alındığında servis edilecek olan cam veya sıcaktan etkilenmeyecek türde bir servis tabağına alınarak üzerine sosun eklenebileceğini unutmamak gerekiyor.
Makarnanızı servis etmeden önce uzun süre bekleteceksiniz bu işlemi hafif yağ döküp karıştırdığınız bir tencerede yapmayı, tencerenin kapağını hafif açık bırakmayı böylece birbirine yapışmasını engellemiş olacağınızı unutmayın. İdeal olanın makarna pişirme işleminin misafirler geldikten sonra yapmak olduğu detayını da hatırlatalım.

Evde makarna nasıl yapılır?
Makarna pişirmek ve pişirilen makarnaya uygun sosla servis etmek püf noktaları öğrenildiğinde oldukça kolay ve keyifli bir iş ancak bazılarımız hazır makarnaları kullanmak yerine evde makarna hamuru nasıl yapılır konusuna merak salarak kendi makarnamızı kendimiz yapmak isteriz. Evde makarna nasıl yapılır demek elbette makarnanın hamurunu, kesimini ve özel sosunu da birebir hazırlamak anlamına geliyor. Eğer evde kendi makarnanızı yapmak için hevesli olanlardansanız kendinize bir ev tipi makarna makinesi alarak bu keyfi tatmak için kolları sıvama zamanı geldi demektir.
Ev yapımı bir makarna için yapılması gereken standart bir makarna hamurunun hazırlanması ve makarnanın türüne göre kesilmesi gibi görünse de hamur için kullanılacak malzemelerden un seçimi, yumurta kullanılıp kullanılmayacağı, hamurun bekletilme süresi gibi detaylar yapılacak makarnanın tadını tamamen değiştiren oldukça önemli detaylar.
Evde makarna hamuru yapmak için ilk defa kolları sıvadıysanız ununuzun beyaz unlardan olmasına, yani içersindeki gluten miktarının yeterli olmasına böylece doğru kıvamı da yakalayabileceğinize dikkat çekmek isteriz. Eğer daha önce böyle bir deneyiminiz olduysa farklı türde unları da tercih edebilirsiniz.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir!
Vakti Olmayanlar İçin Pratik Hızlı Pişiriciler
En İyi Yemek Hangi Tencerede Pişer?
Airfryer Yeni Nesil Fritöz Özellikleri
Eğer evde makarna çeşitleri yapmak ve eşsiz bir kıvam yakalamak istiyorsanız tercihinizi yumurta kullanmaktan yana yapmanızı öneririz. Yumurtanın hem sarısını hem de beyazını kullanmak hem tadını hem de kıvamını etkileyecek detaylardan biri. Bazı ev yapımı makarna tariflerinde yumurta olmadığını fark edebilirsiniz, ancak hamurun yumuşak ve kıvamlı olmasını sağlayanların başında yumurta kullanımı geldiğinden özellikle ilk defa ev yapımı makarna yapacakların yumurtayı da dahil etmelerinde fayda var.
İlk defa ev yapımı makarna için kolları sıvadıysanız tercihinizi ufak porsiyonlardan yana mesela 2 kişilik makarna yapımından yana kullanmanız yeterlidir. İki kişi için 200 gr un ve 2 yumurta kullanmak yeterlidir. Hamur için kullanacağınız suyun içme suyu olmasına da lütfen dikkat edin. Lezzeti olmayan bir su ile yapılan makarna hamurunun tadı da olumsuz etkilenecektir.
Evde makarna yapmak için tezgaha unu koyun, ortasını havuz olacak şekilde açın ve yumurta, tuz ve su ekleyerek hafifçe daire şeklinde karıştırarak hamurun ortada toplanmasını sağlayın. Tok bir formda oluşan hamuru 40 dakika kadar üzeri kapalı şekilde serin bir yerde bekletin. Ardından hamuru açacağınız makarna yapma makinesinden faydalanarak makarnanıza istediğiniz şekli verin.
Evde yapılan makarnaların hazır makarnalara nazaran çok daha az pişirme süresi olduğunu unutmayın. Özellikle ince formda kesilen makarnaların 6-8 dakika kadar pişmesinin yeterli olduğu, yine kaynar suda pişirilmesi ve metal kaşık kullanılmadan nazikçe karıştırılması gerektiği detaylarını da anımsatalım.

Makarna yapma makineleri
Evde kendi hamurunuzu tutarak kendi makarnanızı yapmaya karar verdiyseniz kendiniz için bir makarna yapma makinesi alma zamanı da geldi demektir. Zira evde makarna nasıl kesilir konusuna keskin bir bıçak ile cevabı doğru olmadığı gibi zorlayıcı da olacaktır.
Ev yapımı makarna için hamurunuzu hazırladıktan sonra çoğunlukla çelik malzemeden üretilmiş olan makarna kesme makinesine yerleştireceğiniz ufak bir parça hamuru önce lazanya hamuruna benzer şekilde şerit halinde daha sonra istediğiniz incelikte olacak şekilde ayarlama yaparak şeritler halinde kesebilirsiniz.
Ev yapımı makarna yapma makineleri yan taraflarındaki merdane sayesinde çevrilecek kullanımı oldukça basit ve pratik aletlerdir. Eğer ev yapımı makarna hazırlarken hamurun yapımı sırasında da küçük ev aletlerinden faydalanmak isterseniz hamur karma aletlerinden, hamur yapma mikserlerinden de faydalanabilirsiniz. Bunun için gerekli malzemeleri eklemeniz ve hamur kıvam bulana dek karıştırmanız yeterlidir.
Makarnayı tanıyalım
Sosları ile de birleştiğinde tadına doyamadığımız makarnanın sağlıklı bir besin olup olmadığı, haftada kaç defa ve günün hangi saatlerinde tüketilmesi gerektiği, makarna sonrası spor yapmanın uygun olup olmadığı ve elbette makarna kaç kaloridir gibi soruların kafamızı karıştırdığı aşikar. Makarnayı tüketmekten kaçınmamıza sebep olanların başında sosların olduğunu unutmamak gerekiyor ancak makarnayı özellikle evde yaptığımız sırada kullandığımız unun da öneminden bahsetmekte fayda var.
Eğer ev yapımı makarna sevenlerden ve ev tipi makarna yapma makinesi kullanarak kendi makarnanızı üretenlerdenseniz tam buğday unu gibi unlardan kullanarak, yağlı olmayacak bir sos ile süsleyerek haftada bir defa tüketebilirsiniz. Ancak biz yine de sizin için hangi makarna türünün ortalama kaç kalori olduğu detayını paylaşalım istedik. Böylece günlük kalori tüketimize uygun olarak makarna tüketmeyi planlayabilirsiniz.
Ev yapımı olmayan 100 gr’lık bir makarnanın sos kullanılmamış hali ortalama 130-140 kalori olarak biliniyor, içeriğinde gluten, nişasta ve bitkisel protein olan makarna aslında öğlen öğününde sosuna bağlı olarak sağlıklı bir besin kaynağı olarak tüketilebilinir. Ancak miktar seçimi ve sos içeriğinde kullanılan besinlere dikkat edilerek.
İçeriğinde Demir, potasyum, kalsiyum, forfor, a, b1 ve b2 vitaminlerini de içeren makarna besleyici ve zengin bir besin. Ancak haftada bir defadan fazla tüketilmesi, porsiyon büyüklüğü ve üzerinde kullanılan sos makarnanın tüm değerlerini doğrudan etkiliyor.
Süper Fiyatlar

Rampage KL-R88 3D Ayarlı Kırmızı/Siyah Gaming Oyuncu Koltuğu ( YENİ ÜRÜN )
₺3.690,00 ₺2.299,90
Hemen Al
Profesyonel Yüksek Dal Kesme Makası Teleskopik 6 Kademe Ayarlı Yaş Dal Tipi AB059
₺449,99 ₺389,99
Hemen Al
Lenovo Legion 5 81Y600NQTX i7-10750H 16 GB 1 TB + 256 GB SSD GTX 1660TI 15.6" Full HD Notebook
₺23.000,00 ₺21.449,00
Hemen AlÖnerilen İçerikler

#Ev, Bahçe & Ofis
Bambu Dekorasyon Önerileri
Doğal görünümün en şık malzemelerinden biri olan bambular ile dekoratif tüyolar

#Ev, Bahçe & Ofis
Anneler Günü Hediyesi Mutfak Aletleri
Tadına doyulmaz tariflerin  sihirbazı anneler için anneler günü hediyesi mutfak aletleri ve mutfak gereçlerinden derlediğimiz anneler günü hediye önerilerine göz

#Ev, Bahçe & Ofis
Kahve Öğütücü Nasıl Kullanılır?
En lezzetli kahvelerin sırrı demlemesinde olduğu kadar öğütmesinde

#Anne & Bebek
Anne Bebek Yogası Nasıl Yapılır?
Anneliğin ilk yıllarından itibaren bebeğinizle birlikte eğlenmek, zinde kalmak ve bağ kurmak istiyorsanız anne bebek yogası nasıl yapılır ve yoganın

#Anne & Bebek
Bebekler İçin Bitki Çayı Tarifleri
Deliksiz bir uyku, gaza sancısız bir gece ve sindirim sorunları olmadan geçen günleri hayal eden annelerin en büyük yardımcıları bebeklere

#Ev, Bahçe & Ofis
Hangi Ramazan Menüsü Tam Senlik?
İftara ne pişirsem telaşına son veren sağlıklı ve lezzetli öneriler

#Ev, Bahçe & Ofis
Alerji İçin Süpürge Önerileri
Baharla birlikte artan toz alerjileri için evinde olması gereken süpürgeler

#Anne & Bebek
Çocuklar Hangi Yaşta Hangi Sporu Yapmalı?
Sporu erkenden alışkanlık haline getirip sağlıklı yaşama erkenden adım

#Ev, Bahçe & Ofis
Bahar Temizliği Nasıl Yapılır?
Bahar demek, baştan aşağı detaylı ev temizliği ve arınma demek

#Anne & Bebek
Çocuğa Matematik Sevdirmenin Yolları
Sayılardan, şekillerden ve formüllerden oluşan matematik, birçok çocuk için yabancı bir dünyadır ve bazılarının okuldan soğumalarına neden olan derslerin başında
Haftanın En Çok Okunan Yazıları

#Teknoloji
YouTube'un Faydaları ve Pek Bilinmeyen Özellikleri
Kimi zaman yeni bir iş kapısı, kimi zaman eğitim aracı, kimi zamansa bilinçli alışveriş yapmak için kullandığımız bir araç YouTube.

#Hobi, Eğlence & Sanat
Marvel Dünyasına Ne Kadar Hakimsin?
Haftanın testine katıl, Marvel dünyasını keşfet

#Anne & Bebek
Doula Nedir? Doğum Destekçilerinin Faydaları Nelerdir?
Doula’lığı özellikle son yıllarda daha çok duymaya başladık. Peki doula’nın ne olduğunu ve faydalarını ne kadar biliyoruz? Bu yazımızda sizin

#Anne & Bebek
Daha Rahat Bir Doğum İçin Yapmanız Gereken 10 Şey
Doğum sürecine hazırlık büyülü bir yolculuk. Rahat bir doğum için ise basit ama etkili yöntemler mevcut. Bu çok özel zamanı

#Anne & Bebek
Emzirmekten Biberona; Bebeklerin Beslenmesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Biberonla besleme söz konusu olduğunda her emzirilen bebek farklı şekilde tepki verir ve adapte olur. Sadece sabırlı olun. Bebeğiniz biberona

#Anne & Bebek
Emzirmeye Hazırlık İçin Bilmeniz Gerekenler
Anne sütünün nasıl oluştuğundan içeriğine, sahip olmanız gereken emzirme yardımcısı malzemelerden hamileyken yapılabilecek pratiklere; sağlıklı bir emzirme dönemi için hazırlık

#Spor & Outdoor
Pilates Topu ile Yapılabilecek 4 Güçlendirme Hareketi
Küçük pilates topları ile yapabileceğiniz bu 4 egzersiz gücünüze güç katacak! Vücudunuzu güçlendirmek için yapabileceğiniz en etkili spor türlerinden birisi

#Anne & Bebek
Emzirme Dönemi İçin Süt Arttırıcı Beslenme Tüyoları
Anne sütü bebeğinize verebileceğiniz en değerli besindir. Doğum sonrası beslenme şekliniz hem bedeninizi hızla toplarlamanıza yardım edecek ve hem de

#Hobi, Eğlence & Sanat
Kraliçe İle Arkadaş Olabilir Misiniz?
Sarayın belirli bir kültürü, adabı ve kuralları vardır. Benden soylu olur diyorsanız hadi kendinizi bir ön teste tabi tutun.

#Anne & Bebek
Kolay Bir Doğum İçin 10 Rahatlatıcı Teknik
Gebeliğiniz sırasında günlük olarak rahatlama tekniklerini kullandığınızda doğum sırasında da içgüdüsel bir şekilde rahat olabilirsiniz. İşte karşınızda kolay bir doğum