
Çocuklar Hangi Yaşta Hangi Sporu Yapmalı?
Sporu alışkanlık haline getirmek her yaştan insan için oldukça önemli. Ancak özellikle çocukluk döneminde kazanılan bu alışkanlık yaşam boyunca sağlıklı olmayı da beraberinde getiriyor. Hem yetişkinler hem de çocuklar hangi yaşta hangi sporu yapmalı ve hangi spor halleri bedende neleri sağlıyor konulu yazımızın size ilham olmasını diliyoruz.
İster çocuk ister yetişkin olsun, sağlıklı bir vücuda sahip olmanın en önemli koşullarından biri spor yapmaktır. Ancak kişiler sporla ne kadar erken yaşta tanışırsa bunu hayatı boyunca sürdürmesi de o kadar kolay olacaktır. Tabii çocuklarınızın hangi sporu ne zaman yapabileceği, kas ve kemik gelişimine ek olarak konsantrasyon becerilerine, algılama yeteneklerine ve el-göz koordinasyonu gibi temel prensiplerin gelişimine bağlıdır. Bu kıstasları dikkate alarak çocuğunuzun yaşına ve gelişimine göre hangi sporu yapmasının daha uygun olacağına karar verebilirsiniz.
Yeteneğine ve ilgi alanlarına dikkat
Çocuklarımızı spor yapmaya teşvik etmek ve çocuklar için spor alışkanlığı kazandırmak isteriz. Ancak bunu yaparken dikkat ememiz gereken önemli bazı noktalar vardır. Öncelikle çocuklarımızı spora yönlendirirken kendi hayallerimizi, kendi heveslerimizi ve içimizde ukte kalanları ona empoze etmemeye özen göstermek gerekiyor.
Çocuklarımızı bir spora yönlendirirken onun kişisel zevklerini de dikkate almalı, kendi istediğimiz sporda dayatmamalıyız. Ayrıca spor yapan çocuğun özgüveninin gelişmesi için sporu bir yarış gibi değil, başlangıçta oyun ve ruh, beden ve zihin sağlığını destekleyici bir ihtiyaç olarak görmesini sağlamalıyız.
Spor yaparken odağında sadece kazanmayı tutmak yerine çocuğun spordan zevk almasını sağlamak oldukça önemlidir. Bu yüzden kaybettiğinde de kazandığında da abartılı tepkiler vermemek, ebeveynlere düşen en büyük görevlerdendir.
Çocuk spora teşvik edilirken fiziksel açıdan dikkat edilmesi gereken bir husus da çocukların yaptıkları sporu karşılayacak oranda enerji almasıdır. Yani çocuklar nasıl spor yapmalı konusunda bilgi sahibi olmak, çocuğun fiziksel özelliklerini göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Olası sakatlanmalar ya da fizyolojik problemlerde müdahale etmek adına sportif aktivitenin takibini yapan bir doktor ile ortak karar vermek de hangi yaşta hangi spor yapılmalı konusunda aydınlatıcı olacaktır.

2-3 yaş çocuklara uygun sporlar
Ufak çocukların çoğu oldukça hareketlidir ve bu yaşlarda sakatlanma ve yaralanmaların olması da sıklıkla görülen durumlardır. Hareketli çocukların enerjilerini güvenli bir şekilde boşaltmalarını sağlamanın ilk yolu elbette çocuk parklarında zaman geçirmelerini sağlamak. Ancak ufak yaşlardan itibaren çocuğunun spor yapma alışkanlık edinmesini isteyen aileler spora hangi yaşta başlanır konusunda yaptıkları araştırmalar sonucunda 2-3 yaşından itibaren oyun grupları ile zıplama, tırmanma, atlama ve basit dans figürlerini çocuklarının hayatına adapte edebileceklerini de fark ederler.
Henüz küçük olmasına rağmen çocuk parkındaki oyunlar sırasında çocuğunuzun hangi spor dalına uygun fiziksel yapıyı ve hevesi barındırdığını tahlil edebilirsiniz. Bu yaştaki çocuklar için hoplayıp zıplamak bile spor yapmak demektir. Bu yüzden çocuğunuzla halı üzerinde yuvarlanın, koltukların tepesinde zıplayın, dans edin, bahçeye çıkıp kelebekler gibi uçun, kaçın. Her şeyde olduğu gibi sporu da oyun olarak görüyor henüz, ne yapsın daha çok küçük.
2-3 yaş grubunda olup enerjisi bitip tükenmeyen çocuklar için en uygun sportif faaliyetler koşma, zıplama, dans etme, yüzme olabilir. Bu yaş grubunu, koordinasyon gerektiren grup çalışmalarından çok bireysel aktivitelere yönlendirebilirsiniz. Ancak tüm bu aktivitelerin aile gözetiminde yapılması oldukça önemlidir.

4-6 yaş çocuklara uygun sporlar
Profesyonel sporcuların çoğunun çocukluğuna dair hikayelerinde sıkça duyduğumuz ‘ben 4-5 yaşlarında başlamıştım’ cümlesi şaşırtıcı değildir. Sporu rutin bir hale getirmek için en uygun yaşlardan olan bu dönemde bedeni son derece esnek olan çocukları jimnastik, bale, dans gibi aktivitelere yönlendirebilirsiniz.
4-6 yaş aralığı, çocukların kollukları çıkarıp yüzmeye başlaması için de en uygun zamanlardır, yüzme ile başlayan bir spor hayatı ciğerlerin gelişmesi, duruş bozuklukları riskinin neredeyse yok olması için oldukça faydalıdır. Aileler kaç yaşında spora başlanmalı konsunda karasız kalsa da yüzme sporunun her yaş için uygun olduğu unutulmamalıdır.
Birçok uzmana göre 4 yaş, spora başlamak için ideal bir yaştır. Yüzme, ip atlama, bisiklete binme gibi aktiviteleri çocuğunuzun hayatına sokmaya başlayabilirsiniz. Çocuğunuzu spora teşvik etmek için yapabileceğiniz en iyi şeyin kendi hayatınızda da sporun rutinleşmiş olduğunu ona göstermektir.

7-10 yaş çocuklara uygun sporlar
Okulun başlaması ile birlikte beden eğitimi dersi de hayatımıza girmiş olur. Çocuğunuzu ilkokul eğitimi ile birlikte bir spora da yönlendirmek istiyorsanız bu konuda tecrübeli olan beden öğretmeni ile iletişime geçebilir ve çocuğunuzun hangi spor dallarına yatkınlığı olduğu konusunda bilgi alabilirsiniz.
İlkokula başlayıp arkadaşları ile vakit geçirerek sosyalleşen çocukları, grup sporlarına yönlendirmek en doğrusudur. Basketbol, voleybol ya da tenis gibi sportif faaliyetler içinde çocuğunuzun en sevdiklerini tespit edebilir, bu konuda varsa okulun spor kulübünden de destek alabilirsiniz. Eğer hangi yaşta hangi spor yapılmalı konusunda tereddütleriniz varsa erken yaşlarda esneklik sağlaması ve kondisyon arttırıcı olması için jimnastik ve yüzme gibi sporlarla ilk adımları atmasını destekleyebilirsiniz. Voleybol, basketbol, futbol, tenis gibi spor dallarından hangisine ilgisi varsa yönlendirmek, kas gelişimini de destekleyecektir.
Unutmayın; spor lüks değil gerekliliktir çünkü çocuğunuzun el-göz ve hareket koordinasyonunu geliştirir. Erken yaşlarda takım sporları ile tanışan çocukların yalnızca beden sağlıklarının değil empati, takım çalışması, koordinasyon gibi taraflarının da destekleneceğini hatılamakta fayda var.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir!
Çocuklara Spor Sevgisi Aşılamanın Tam Zamanı
Evde Yapılabilecek Çocuk Egzersizleri
Çocuklar İçin Bahçe Oyuncakları
10 yaş ve üzeri çocuklara uygun sporlar
Yaşı ilerledikçe hangi spora hangi yaşta başlanır sorusu daha da anlam kazanır. 10 yaş üzerindeki bir çocuğu hangi spora yönlendirmeliyim sorusunu biraz daha teknik beceri gerektiren, koordinasyona ihtiyaç duyulan sporlarla cevaplamak mümkün. Okçuluk, tekvando, su topu, atletizm, hentbol, boks veya kürek bunlardan biri olabilir.
Savunma sporları ile birlikte öz farkındalığın da geliştiğini, hem bedensel hem de zihinsel olarak bütünsel bir sağlığında beraber geliştiğini unutmamak gerekiyor. Erken yaşta strateji geliştirmeyi gerektiren sporlara yönelmek hayatı boyunca problem çözme becerilerinin de gelişmesini sağlayacaktır.

Bebekleri spor ile tanıştıralım
Ne kadar ufak olursa olsun her yaşa göre spor bulmak mümkün. Henüz kendi başına hareket edemiyor olsa bile bebeğinize zeytinyağı ile yapacağınız masajlar sırasında nazik bir şekilde kol ve bacaklarını esnetebilir, ufak Twist hareketleri ile omurgasını rahatlatabilirsiniz.
Çocuklarımızı spora teşvik etmenin ve kendileri için uygun sporu bulmalarını sağlamak için hangi yaşta hangi sporu yapmalı konusuna kendi spor alışkanlıklarımızı göz önünde bulundurarak odaklanabiliriz. Eğer biz çocuklarımıza bu kondu örnek olursak onlar da yaşamları boyunca sporu odaklarına tutabileceklerdir.
Hangi yaşta hangi spor tablosu
Çocuğun yeteneğine, fizyolojik yapısına ve ilgi alanlarına göre değişiklik göstermekle birlikte uzmanların ortalama olarak belirlediği tablo ise şöyle;
- Jimnastik başlamak için uygun yaş aralığı: 3- 6 yaş aralığı uygundur.
- Yüzmeye başlamak için uygun yaş aralığı: 4 – 6 yaş aralığı uygundur.
- Tenise başlamak için uygun yaş aralığı: 7 – 9 yaş aralığı uygundur.
- Basketbola başlamak için uygun yaş aralığı: 8 – 10 yaş aralığı uygundur.
- Su topuna başlamak için uygun yaş aralığı: 10- 13 yaş aralığı uygundur.
- Voleybola başlamak için uygun yaş aralığı: 9- 12 yaş aralığı uygundur.
- Hentbola başlamak için uygun yaş aralığı: 10 – 12 yaş aralığı uygundur.
- Atletizme başlamak için uygun yaş aralığı: 9 – 16 yaş aralığı uygundur.
- Kürek çekmeye başlamak için uygun yaş aralığı: 10- 14 yaş aralığı uygundur.
- Futbola başlamak için uygun yaş aralığı: 9- 14 Yaş aralığı uygundur
- Okçuluğa başlamak için uygun yaş aralığı: 12 -14 yaş aralığı uygundur.
- Boksa başlamak için uygun yaş aralığı: 13 – 15 yaş aralığı uygundur.
- Haltere başlamak için uygun yaş aralığı: 14 – 15 yaş aralığı uygundur.
Süper Fiyatlar
Önerilen İçerikler

#Anne & Bebek
Çocukları Şekerden Nasıl Koruruz?
Şekere alternatif atıştırmalıklar ile çocuklar için en sağlıklı seçenekler burada

#Anne & Bebek
Anne Bebek Yogası Nasıl Yapılır?
Anneliğin ilk yıllarından itibaren bebeğinizle birlikte eğlenmek, zinde kalmak ve bağ kurmak istiyorsanız anne bebek yogası nasıl yapılır ve yoganın

#Anne & Bebek
Bebekler İçin Bitki Çayı Tarifleri
Deliksiz bir uyku, gaza sancısız bir gece ve sindirim sorunları olmadan geçen günleri hayal eden annelerin en büyük yardımcıları bebeklere

#Anne & Bebek
Çocuğa Matematik Sevdirmenin Yolları
Sayılardan, şekillerden ve formüllerden oluşan matematik, birçok çocuk için yabancı bir dünyadır ve bazılarının okuldan soğumalarına neden olan derslerin başında

#Teknoloji
General Mobile GM 22 Pro Özellikleri
Tasarımı ve donanımı ile bir akıllı telefondan beklenen birçok özellik bu telefonda bir arada

#Ev, Bahçe & Ofis
Kablo Gizleme Önerileri
Evin her köşesini dolanan kabloları görmekten hoşlanmayanlar buraya

#Teknoloji
Elektrikli Düdüklü Tencere Nedir, Nasıl Kullanılır?
Bakliyatlardan et ve sebzelere, en hızlı ve lezzetli pişen yemeklerin kahramanı

#Anne & Bebek
Bebeğe İsim Nasıl Seçilir?
Dünyaya bir bebek getirirken içine düştüğümüz en tatlı telaşlardan biri

#Teknoloji
Objektif Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
İyi bir fotoğraf makinesinin hünerlerini görebilmek için olmazsa olmaz
Haftanın En Çok Okunan Yazıları

#Teknoloji
YouTube'un Faydaları ve Pek Bilinmeyen Özellikleri
Kimi zaman yeni bir iş kapısı, kimi zaman eğitim aracı, kimi zamansa bilinçli alışveriş yapmak için kullandığımız bir araç YouTube.

#Hobi, Eğlence & Sanat
Marvel Dünyasına Ne Kadar Hakimsin?
Haftanın testine katıl, Marvel dünyasını keşfet

#Anne & Bebek
Doula Nedir? Doğum Destekçilerinin Faydaları Nelerdir?
Doula’lığı özellikle son yıllarda daha çok duymaya başladık. Peki doula’nın ne olduğunu ve faydalarını ne kadar biliyoruz? Bu yazımızda sizin

#Anne & Bebek
Daha Rahat Bir Doğum İçin Yapmanız Gereken 10 Şey
Doğum sürecine hazırlık büyülü bir yolculuk. Rahat bir doğum için ise basit ama etkili yöntemler mevcut. Bu çok özel zamanı

#Anne & Bebek
Emzirmekten Biberona; Bebeklerin Beslenmesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Biberonla besleme söz konusu olduğunda her emzirilen bebek farklı şekilde tepki verir ve adapte olur. Sadece sabırlı olun. Bebeğiniz biberona

#Anne & Bebek
Emzirmeye Hazırlık İçin Bilmeniz Gerekenler
Anne sütünün nasıl oluştuğundan içeriğine, sahip olmanız gereken emzirme yardımcısı malzemelerden hamileyken yapılabilecek pratiklere; sağlıklı bir emzirme dönemi için hazırlık

#Spor & Outdoor
Pilates Topu ile Yapılabilecek 4 Güçlendirme Hareketi
Küçük pilates topları ile yapabileceğiniz bu 4 egzersiz gücünüze güç katacak! Vücudunuzu güçlendirmek için yapabileceğiniz en etkili spor türlerinden birisi

#Anne & Bebek
Emzirme Dönemi İçin Süt Arttırıcı Beslenme Tüyoları
Anne sütü bebeğinize verebileceğiniz en değerli besindir. Doğum sonrası beslenme şekliniz hem bedeninizi hızla toplarlamanıza yardım edecek ve hem de

#Hobi, Eğlence & Sanat
Kraliçe İle Arkadaş Olabilir Misiniz?
Sarayın belirli bir kültürü, adabı ve kuralları vardır. Benden soylu olur diyorsanız hadi kendinizi bir ön teste tabi tutun.

#Anne & Bebek
Kolay Bir Doğum İçin 10 Rahatlatıcı Teknik
Gebeliğiniz sırasında günlük olarak rahatlama tekniklerini kullandığınızda doğum sırasında da içgüdüsel bir şekilde rahat olabilirsiniz. İşte karşınızda kolay bir doğum